Τετάρτη, Ιούλιος 24, 2024
Text Size
Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Πυρκαγιά μεταξύ Φαναρίου-Χάρματος

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα 21-8-2013 και κατά τις απογευματινές ώρες στις θέσεις Νιζερός, Μαντήλω και Λάκκα, μεταξύ των χωριών Φαναρίου, Χάρματος και Μαγουλίτσα του Δήμου Μουζακίου.

Η φωτιά που ξέσπασε σε δύο σημεία που απείχαν περίπου 500 μέτρα μεταξύ τους (εδώ είναι το περίεργο), δίπλα στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Μουζακίου πήρε γρήγορα διαστάσεις στο ένα μέτωπο, ενώ το άλλο κατασβήστηκε αφού έκαψε περίπου δύο στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Γύρω στις 8 το βράδυ τέθηκε και το άλλο μέτωπο σε πλήρη έλεγχο και μέχρι τις 9 είχε σχεδόν σβήσει, εκτός από τις διάσπαρτες μικροεστίες οι οποίες όμως είναι μέσα στην καμένη έκταση και θα χρειαστούν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και κατά τη διάρκεια της νύχτας για την ολοκληρωτική κατάσβεσή τους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 3 υδροφόρα οχήματα από την Π.Υ. Μουζακίου, 1 υδροφόρο όχημα από την Π.Υ. Καρδίτσας με συνολικά 15 πυροσβέστες και επικεφαλής τον Πυραγό Θεόδωρο Πάντο, Υποδιοικητή της Π.Υ. Μουζακίου, 1 υδροφόρο όχημα και 3 μηχανήματα του Δήμου Μουζακίου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Κουτσογιάννη. Επίσης στον τόπο της φωτιάς έσπευσε όχημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας με τον Αστ. Διευθυντή κ. Γεώργιο Κατέρη και όχημα του Αστ. Τμήματος Περιφερείας με τον Υποδιοικητή Υπαστυνόμο Β' κ. Βασ. Μαυρόπουλο. Το έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν κάτοικοι του Χάρματος με τον Πρόεδρο κ. Ηλία Νικάκη.

Ο σύλλογός μας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, συμμετείχε και έλαβε ενεργό μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς με 3 μέλη, τον SV4GDE, τον SV4GEG και τον SY4AIL και το όχημα του συλλόγου.

Κάηκαν συνολικά περίπου 350 - 400 στρέμματα χορτολιβαδικής, θαμνώδους και με δέντρα χαμηλής βλάστησης, έκτασης.

Πυρκαγιά στο Φανάρι

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου 2009, στην περιοχή Φαναρίου του Δήμου Ιθώμης, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω της πλούσιας βλάστησης και του ελαφρού αέρα που έπνεε στην περιοχή. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 οχήματα και 30 άνδρες καθώς και πεζοπόρο τμήμα 10 ανδρών, υδροφόρο όχημα και εκσκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Ιθώμης και δύο μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας.

Λόγω της μορφολογίας της περιοχής και της πιθανότητας επέκτασης της φωτιάς, εξαιτίας του ανέμου, στο παρακείμενο πευκοδάσος, ζητήθηκαν εναέρια μέσα και πράγματι σε λίγη ώρα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης δύο αεροπλάνα CANADAIR CL 215 και δύο ελικόπτερα Ericsson τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο και στις 6 περίπου το απόγευμα να υπάρχουν μόνο ορισμένες μικροεστίες.  Στις 7 περίπου η φωτιά είχε κατασβεστεί και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να σβήσουν και οι τελευταίες σπίθες για να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις. Η συνδρομή των μελών της Ραδιολέσχης με το να επιτηρούν συνεχώς την περίμετρο της φωτιάς, να ενημερώνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την εξέλιξή της ώστε να κινούνται άμεσα στο σημείο αλλά και να οδηγούν αυτές στην περιοχή της φωτιάς λόγω της γνωριμίας του χώρου εξαιτίας της καταγωγής από την περιοχή, ήταν σημαντική. Τα μέλη του συλλόγου παρέμειναν στον τόπο μέχρι τα μεσάνυχτα, επιτηρώντας μαζί με 3 πυροσβεστικά οχήματα και 7 πυροσβέστες που έμειναν μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, για τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

Μεγάλη Πυρκαγιά στη θέση "ΡΑΖΙΑ"

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου 2008 στη θέση «Ράζια» μεταξύ των Δήμων Μητρόπολης και Πλαστήρα. Η φωτιά εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας πήρε γρήγορα διαστάσεις και έκαψε περισσότερα από 200 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης. Για την κατάσβεσή της χρειάστηκε ισχυρή δύναμη από την Π.Υ. Καρδίτσας και την Π.Υ. Σοφάδων, αλλά και πεζοπόρο τμήμα από το Βόλο .

Στο χώρο της πυρκαγιάς, από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Καρδίτσας, κλήθηκε και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, οποία συμμετείχε με (2) δύο μέλη της και (2) δύο αυτοκίνητα μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να παράσχει τη συνδρομή της όταν της ζητηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα αυτοκίνητο του συναδέλφου SW4JES (Κώστα) ήταν εφοδιασμένο με δεξαμενή νερού 600 λίτρων και βενζινοκίνητη αντλία πιέσεως.

Δασική Πυρκαγιά μεταξύ Καλλίθηρου και Αμπελικού

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουλίου 2008 στη θέση «Πλατάνια» μεταξύ Καλλίθηρου και Αμπελικού. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε έκταση 100 στρεμμάτων δασικής και 60 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης περίπου, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί ισχυρή δύναμη από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Καρδίτσας, Μουζακίου, Σοφάδων, Παλαμά αλλά και των Τρικάλων.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχε και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας με (4) τέσσερα μέλη της μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου, οι οποίοι με κλαδιά κατάφεραν να ανακόψουν τη φωτιά στη χορτολιβαδική έκταση αλλά και στη συνέχεια παρείχαν βοήθεια στο άπλωμα σωλήνων για τη δημιουργία εγκατάστασης πυρόσβεσης στη δασική έκταση και στην κατάσβεση τυχόν εναπομεινάντων μικροεστιών.