Τετάρτη, Ιούλιος 24, 2024
Text Size
Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Άσκηση Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς Π.Υ. Καρδίτσας

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε βιομηχανικό χώρο. Η άσκηση έλαβε χώρα στην βιοτεχνία ξυλείας στέγης των Αφών Πασχάλη στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καρδίτσας Μουζακίου. Σύμφωνα με το σενάριο στη παραπάνω βιοτεχνία εξερράγη πυρκαγιά που κινητοποίησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης εξαιτίας των υλικών που καίγονταν (ξυλεία) απαιτήθηκε ενίσχυση των δυνάμεων με οχήματα από τις όμορες υπηρεσίες Μουζακίου,Παλαμά και Σοφάδων. Το συντονισμό των δυνάμεων είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Αντώνιος Πούλιος ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παναγιώτης Γάτος. Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ως πιστοποιημένη Εθελοντική Οργάνωση συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ (8) εθελοντές, την Κινητή Μονάδα Επικοινωνιών του συλλόγου και μία (1) φορητή μονάδα επικοινωνιών, με σκοπό να παράσχει εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή κάλυψη στις δυνάμεις πυρόσβεσης σε περίπτωση προβλήματος την ίδιων μέσων επικοινωνίας.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008 εργαστήριο με θέμα τη «Μεταφορά επικίνδυνων φορτίων και πρόληψη ατυχημάτων». Το εργαστήριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βελτιστοποίησης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σκοπός του ήταν η ανάδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων (με πλοία, τρένα, αυτοκίνητα), η ανάλυση του προβλήματος, η λήψη των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων ασφάλειας, η παρουσίαση τρόπων ασφαλούς μεταφοράς και ο εντοπισμός του ασφαλέστερου δρομολογίου. Επικίνδυνα φορτία θεωρούνται τα εμπορεύματα, από τα οποία μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι για το περιβάλλον, τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια εξ αιτίας της φύσης τους, των ιδιοτήτων τους ή της κατάστασής των γενικότερα, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τους. Στο εργαστήριο συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλίας, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, ειδικοί εμπειρογνώμονες και ενταγμένες στην Πολιτική Προστασία εθελοντικές οργανώσεις. Από τη Ραδιολέσχη Καρδίτσας συμμετείχαν οι SV4GEO (Νταντάμης Δημήτρης), SV4GEG (Μανώλης Παναγιώτης) και SV4JEK (Τσιτσιός Δημήτριος).