Τρίτη, Μάρτιος 19, 2024
Text Size
Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Σεισμοί. Λέκκας-Παπαζάχος 2Νοε2013

Η πρόσκληση

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας (Δημαρχείο Καρδίτσας) στη μεγάλη ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση που οργανώνει με ομιλητές τους Καρδιτσιώτες Σεισμολόγους – Καθηγητές Πανεπιστημίων της Χώρας κκ Ευθύμιο Λέκκα και Κωνσταντίνο Παπαζάχο και με θεματικό αντικείμενο “Η σεισμική δραστηριότητα και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας – νομού Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας”

Η εν λόγω εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες του νομού Καρδίτσας και θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών

Η εκδήλωση

Επιτυχία σημείωσε το συνέδριο των απανταχού Καρδιτσιωτών χθες στο Κινηματοθέατρο. Πλήθος συμπολιτών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το συνέδριο με θέμα «Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

Κύριοι ομιλητές ήταν οι Καρδιτσιώτες Καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, ο κ. Ευθύμης ΛΕΚΚΑΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κων/νος ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Κύριλλος, οι βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Ασημίνα Σκόνδρα, Νίκος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος η θεματική αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Κόκκαλη Κουβέλη οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι των τεσσάρων δήμων, οργανώσεις διάσωσης, λέσχη 4Χ4, Ραδιολέσχη,πολιτικοί μηχανικοί κα. 

Χαιρετισμό απεύθυναν Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας ,Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και ο πρόεδρος του συλλογου απανταχού Καρδιτσιωτών Κωνσταντίνος Κουσαής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και συντοπίτης και γνωστός σεισμολόγος Β.Παπαζάχος.

Ο Καθηγητής Παπαζάχος αναφέρθηκε στη σεισμικότητα και την ενεργό τεκτονική του Ελλαδικού χώρου και τη σημασία αυτών ειδικά για την περιοχή της Καρδίτσας (σεισμός Σοφάδων-1954). Ο Καθηγητής κ. Λέκκας ενημέρωσε τους ακροατές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έχουν κάνει η θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μέλλον, τόσο στον ορεινό όγκο (Αργιθέα-Άγραφα – φαινόμενα κατολισθήσεων κλπ) όσο και στα πεδινά τμήματα της Καρδίτσας (πλημμυρικά φαινόμενα).

Οι θεματικές ενότητες των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και όσοι Καρδιτσιώτες που παρακολούθησαν με την συνοδεία κι από πλούσιο οπτικοφωτογραφικό υλικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την περιοχή της Καρδίτσας από την σκοπιά της γεωλογικής επιστήμης καθώς από την ιστορική ανάδρομη των σεισμών στην Καρδίτσα.

Τέλος για τους παραπάνω λόγους αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές τονίζοντας ότι η συγκυρία της εκδήλωσης δεν έχει σχέση με την εκδήλωση κάποιου μεγάλου σεισμικού φαινόμενου στην περιοχή και πρέπει όχι μόνο οι Καρδιτσιώτες αλλά και όλοι να είμαστε ενημερωμένοι γιατί η περιοχή μας είναι χαρακτηρισμένη στην Μεσόγειο σαν σεισμογενής ζώνη.

Με την ευκαιρία αυτή ο Βασίλης Παπαζάχος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών, ενώ ο Κων/νος Παπαζάχος δήλωσε ότι η κατάσταση δημοσίων κτιρίων και κατοικιών είναι σε μεγάλο αριθμό ασφαλή σε σεισμικά φαινόμενα που γίνονται στο Ελλαδικό χώρο.

 

Πηγή: karditsaPortal.gr

 

 


Βίντεο από το www.trikalaola.gr

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 1 Νοε 2013

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Καρδίτσας ενόψει των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Καρδίτσας, το συντονιστικό όργανο υπεύθυνο για την πολιτική προστασία.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκου και με τη συμμετοχή των καθηγητών σεισμολογίας και γεωλογίας κκ. Κων/νου Παπαζάχου και Ευθύμιου Λέκκα αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μας καθώς το απόγευμα του Σαββάτου είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος απανταχού Καρδιτσιωτών. Επίσης στην συνεδρίαση μετείχαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Κόκκαλη, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωτούλας, ο διοικητής Π.Υ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μιχαλάκης, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Τσιάφας, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σακελλαρόπουλος, ο ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Σοφάδων κ. Νταουτάς, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Παλαμά κ. Σίμος, ο Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Κολοβός, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών κ. Κατσιάμπουρας, ο εκπρόσωπος της Α.Δ. Καρδίτσας κ. Αποστολός, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Καρδίτσας κ. Παπακυρίτσης, η διευθύντρια τεχνικών έργων κ. Τσέλιου, οι εκπρόσωποι του δασαρχείου Μουζακίου κ.κ. Χουρδάκη και Αναστασιάδου, από το νοσοκομείο Καρδίτσας ο κ. Χατζής, από το Κέντρο Στρατονομίας ο κ. Γεωργούλας, από την Π.Ε. Καρδίτσας ο κ. Σέμπρος, από τον ΕΟΣΚ ο κ. Παπαδάκος και η κ. Μανιάτη, από τον κυνηγετικό σύλλογο ο κ. Παπούλιας, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο κ Λαμπράκης, από τη λέσχη 4χ4 οι κ.κ. Τασιόπουλος και Πούρμπος και από τη ραδιολέσχη οι κ.κ. Βογιατζής και Λελλής.

Εισαγωγικά ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών, ώστε σε περιπτώσεις ακραίων και επικίνδυνων φαινομένων η αντίδραση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Τόνισε πως στην κατεύθυνση αυτή οι υπηρεσίες θα πρέπει να διατηρούν πάντοτε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας με στόχο να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να ανταποκριθούν στο καθήκον τους. Ο κ Τσιάκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι όπου και όποτε χρειάστηκε να επέμβουν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, η επέμβαση τους ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική και για το λόγο αυτό συνεχάρη τις διοικήσεις τους. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση και την ευχή με τις κατάλληλες ενέργειες όλων και ο φετινός χειμώνας να κυλήσει ομαλά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο κ. Ευθύμιος Λέκκας όσο και ο κ Κων/νος Παπαζάχος έκαναν σύντομες εισηγήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας και στην ανάγκη της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας, απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές των ανθρώπων αλλά και των κατασκευών.

Στη συνέχεια στη σύσκεψη πήραν το λόγο αναλυτικά οι διοικητές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που υπάγονται στην πολιτική προστασία και ανέλυσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν, αλλά και τα σχέδια για τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Πηγή: εφ.Η Επικαιρότητα

Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο. του Δήμου Καρδ.

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καρδίτσας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα

Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 30/10/2013 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καρδίτσας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Στρατού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Δ/νσης Δασών, του Δασαρχείου, όπως επίσης και της Ραδιολέσχης και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου που ως εθελοντικοί φορείς συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική προστασία.

Στη συνεδρίαση από πλευράς του Δήμου συμμετείχαν επίσης ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Φιλ. Κωτούλας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Δημ. Κωστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λαμ. Τσιούκης, οι Δ/ντες Τεχνικών Υπηρεσιών και Αμαξοστασίου κκ. Β. Ελευθερίου και Γ. Αγγέλου και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής Μέριμνας και Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωαν. Παπακυρίτσης.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο έλεγχος του βαθμού ετοιμότητας και ο συντονισμός της δράσης των υπηρεσιών του Δήμου, των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων ή προβλημάτων που ενδεχομένως ανακύψουν από χιονοπτώσεις ή παγετό.

Ο κ. Παπαλός εξήρε την σπουδαιότητα της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι το συντονιστικό τοπικό όργανο είναι εκείνο, που ενεργοποιείται ίσως ελάχιστες φορές, αλλά απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και προετοιμασία για να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Κάνοντας έναν απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας που υπήρξε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στα όρια του Δήμου. Εκτίμησε επίσης ότι με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα προκύψουν την χειμερινή περίοδο.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των φορέων, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου ανέπτυξαν ο καθένας για τον τομέα του, τις προληπτικές ενέργειες, στις οποίες έχουν προβεί και τα διαθέσιμα μέσα, με τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαπιστώθηκε οτι ο βαθμός ετοιμότητας σε επίπεδο Δήμου είναι ικανοποιητικός.