Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Text Size
Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης

Δύο επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων, διεξήχθησαν την Πέμπτη 9-2-2012 από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στην ορεινή περιοχή του νομού μας. Η πρώτη αφορούσε τον εντοπισμό ενός ατόμου στην περιοχή Καροπλεσίου και η δεύτερη μιας οικογένειας με το 2χρονο παιδί τους στην περιοχή Καρβασαρά. Σημειωτέον ότι στις περιοχές αυτές λόγω των καιρικών συνθηκών δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν λειτουργούν τα σταθερά τηλέφωνα, αλλά ούτε και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας.

 

 

Στην πρώτη επιχείρηση συμμετείχαν μηχάνημα και υπάλληλοι της Π.Ε.  Καρδίτσας και 2 μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας και ο αγνοούμενος εντοπίστηκε σώος σε φιλικό του σπίτι στον οικισμό Ανθηρό, όπου κατέφυγε μη μπορώντας να επιστρέψει στο Καροπλέσι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στην επιχείρηση αυτή η Ραδιολέσχη Καρδίτσας αποκατέστησε επαφή ασυρμάτου με  τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου που ακολουθούσαν το αποχιονιστικό μηχάνημα και με link μετέφερε την επικοινωνία στον Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, όπου γίνονταν ο συντονισμός της επιχείρησης.

Στη δεύτερη επιχείρηση στην περιοχή του Καρβασαρά, που ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη, συμμετείχαν 2 αποχιονιστικά μηχανήματα, ένα όχημα εφοδιασμού καυσίμων και 3 υπάλληλοι της Π.Ε. Καρδίτσας, με έναν εργάτη υλοτόμο για την κοπή των πεσμένων δέντρων, 3 άντρες της 8ης ΕΜΑΚ και ο Διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας με το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 4 διασώστες – ορειβάτες του παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με τον ειδικό εξοπλισμό τους και 5 άτομα με 4 ειδικά οχήματα εκτός δρόμου της Λέσχης 4 Χ 4 Καρδίτσας.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας εγκατέστησε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, απ’ όπου γίνονταν ο συντονισμός της επιχείρησης, σταθμό επικοινωνιών, όπου μέσω του επαναλήπτη R4, αλλά και σε simplex συχνότητα, καθώς μέλη της Λέσχης 4 Χ 4 Καρδίτσας που είναι και ραδιοερασιτέχνες είχαν προνοήσει να σταθμεύσουν  ένα όχημα σε ένα ψηλό σημείο της περιοχής, δημιουργώντας έτσι ένα σταθμό επικοινωνιών που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος, με τις δυνάμεις που επιχειρούσαν σε «τυφλά» επικοινωνιακά σημεία. Για την επίτευξη του έργου ασχολήθηκαν συνολικά 5  μέλη του συλλόγου και οι εγκαταστάσεις στο σπίτι του ενός μέλους και στο Κέντρο Επικοινωνιών του συλλόγου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τις πρωινές ώρες, με τα αποχιονιστικά να προχωρούν για τη διάνοιξη του δρόμου προς Καρβασαρά, ώστε να προωθηθούν οι δυνάμεις διάσωσης. Αυτό όμως αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο από το ύψος του χιονιού που έφτανε και σε πολλά σημεία ξεπερνούσε τα 2 μέτρα, αλλά και από τα πολλά πεσμένα δέντρα που έπρεπε να κοπούν και να απομακρυνθούν.

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αφού έφτασαν με δικά τους μέσα μέχρι κάποιου σημείου, επιβιβάστηκαν στα οχήματα της Λέσχης 4Χ4 και προωθήθηκαν σε μια απόσταση 2-3 χιλιομέτρων πριν τον οικισμό, απ’ όπου συνέχισαν πεζοί. Από τον οικισμό του Καρβασαρά χρειάστηκε να διανύσουν μια απόσταση ακόμα 2 περίπου χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν στην οικία όπου βρίσκονταν η οικογένεια με το παιδάκι, ευτυχώς όλοι καλά στην υγεία τους, αλλά χωρίς θέρμανση σκεπασμένοι με κουβέρτες.  Σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβαν μετέφεραν την οικογένεια στο καφενείο του χωριού που ήταν ανοικτό και είχε και θέρμανση, περιμένοντας το όχημα της ΕΜΑΚ για να τους παραλάβει. Δυστυχώς όμως τα πεσμένα δέντρα δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα, όταν το ερπυστριοφόρο όχημα κυριολεκτικά «κρεμάστηκε» σε ένα από αυτά και χρειάστηκε αρκετή ώρα ώστε να κοπεί, να απομακρυνθεί και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε στο όχημα για να μπορέσει αυτό να συνεχίσει την πορεία του.

Στο διάστημα αυτό τα μέλη της ΕΟΔ βοήθησαν τον ιδιοκτήτη του καφενείου να φτάσει στο στάβλο του, όπου δυστυχώς διαπίστωσαν σοβαρές ζημιές, αλλά και απώλειες στο ζωικό του κεφάλαιο.

Αργά το βράδυ το όχημα της ΕΜΑΚ έφτασε στην πλατεία του οικισμού όπου παρέλαβε τους αγνοούμενους σώους και ασφαλείς και ξεκίνησε η επιστροφή των δυνάμεων, εκτός των υπαλλήλων της Π.Ε Καρδίτσας οι οποίοι παρέμειναν για να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τον αποχιονισμό της οδού.

Ξημερώματα οι δυνάμεις έφτασαν στην Καρδίτσα, έχοντας επιτελέσει το έργο τους με αίσια έκβαση, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Εθελοντικές Οργανώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν υπάρχει σωστή οργάνωση και άρτιος συντονισμός.